دانلود مقاله تأثیر دو شیوه پیاده روی تداومی و تناوبی در سراشیبی بر آنزیم های CPK و LDH سرم در پسران مبتدی 15 تا 18 ساله فایل ورد (word) دارای 23 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد دانلود مقاله تأثیر دو شیوه پیاده روی تداومی و تناوبی در سراشیبی بر آنزیم های CPK و LDH سرم در پسران مبتدی 15 تا 18 ساله فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود مقاله تأثیر دو شیوه پیاده روی تداومی و تناوبی در سراشیبی بر آنزیم های CPK و LDH سرم در پسران مبتدی 15 تا 18 ساله فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
چکیده:
در این پژوهش تأثیر دو شیوه پیادهروی، تداومی و تناوبی در سراشیبی بر آنزیمهای CPK و LDH سرم در پسران مبتدی 15 تا 18 ساله بررسی شد.
19 پسر غیرورزشکار 15 تا 18 ساله (10 نفر در گروه فعالیت تداومی و 9 نفر در گروه تناوبی)، به صورت تصادفی از مدارس شهر همدان شرکت داشتند. اندازهگیری برخی از مشخصات آنتروپومتریکی و فیزیولوژیک آنها مانند: سن، قد، وزن، محیط ران، درصد ضربان قلب ذخیره و ظرفیت هوازی (با روش 170 PWC روی دوچرخه کارسنج) در دو گروه همسان بود.
صبح ناشتا پس از نمونهگیری پیش آزمون، افراد به ارتفاع 3000 متری کوه الوند انتقال یافتند تا 14 کیلومتر را با زمان 120 دقیقه و با شیب معین به طرف پایین کوه، پیادهروی نمایند.
گروه فعالیت تداومی بدون استراحت، 14 کیلومتر را با شدت درصد ضربان قلب ذخیره معادل میانگین ضربان در دقیقه پیمودند. گروه تناوبی مجاز به 23 قیقه استراحت تناوبی (در هر 3 کیلومتر5 دقیقه) بودند و تحت شدت درصد ضربان قلب ذخیره، معادل میانگین ضربه در دقیقه همین مسافت را طی کردند.
پس از پایان فعالیت و در 24 و 72 ساعت ریکاوری باز هم نمونهگیری به عمل آمد، تا رفتار فیزیولوژیک آنزیمهای CPK و LDH به عنوان نشانگرهای بیوشیمیایی درد در پاسخ به فعالیت پیادهروی مورد بررسی قرار گیرد.
اطلاعات به دست آمده با استفاده از روش تحلیل واریانس اندازهگیریهای تکراری و آزمون t تجزیه و تحلیل قرار گرفت و نتایج زیر به دست آمد.
میزان غلظت CPK در هر دو گروه تداومی و تناوبی افزایش داشته است و اوج آنزیم CPK در 24 ساعت ریکاوری (IU/L 554) معنیدار بود. با آنکه انباشت LDH روند افزایشی داشته است. (IU/L 292)، اما، با الگوی تغییرات CPK در ریکاوری متفاوت میباشد.
این یافتهها نشان میدهد که، پایین آمدن از ارتفاعات به دو شیوه بدون استراحت یا با استراحت از جنبه اثرگذاری بر نشانگرهای CPK و LDH با هم تفاوتی ندارند.
واژههای کلیدی: آنزیم CPK، آنزیم LDH، فعالیت تداومی، فعالیت تناوبی، انقباض برونگرا.
مقدمه
ورزش و حرکت موجب رشد و توسعه فعالیت سیستمهای تشکیلدهندهی بدن همانند افزایش ظرفیت سیستم قلبی- عروقی، افزایش در ظرفیت حیاتی ریهها و جذب اکسیژن، تقویت سیستم عضلانی جهت بهبود اعمال روزمره و بهبود فیزیولوژیک تطابق انسان با شرایط مختلف محیطی میگردد. به همین دلیل، عدهای از مردم در خصوص نقش مهم فعالیت بدنی آگاهی لازم را کسب نموده و به شرکت در رشتههایی نظیر: پیادهروی، کوهنوردی، ورزشهای صبحگاهی و همگانی که به امکانات زیادی نیاز ندارند، روی آوردهاند.
کوهنوردی فعالیتی همگانی، مفرح و تابع روابط گروهی میباشد که، تحت تأثیر شرایط محیطی از جمله: شیب مسیر، ارتفاع از سطح دریا و فصل فعالیت قرار میگیرد. در این ورزش، استراحتهای کوتاه بین فعالیت به ازای هر ساعت، 10 دقیقه حایز اهمیت است، البته باید از استراحتهای طولانی مدت بهخصوص در هوای سرد اجتناب ورزید (7).
در این زمینه بیتوجهی به شدت کار، مدت و نوع انقباض عضلانی ممکن است موجب آسیب بافت شود که به آزردگی عضلانی اطلاق شده است. یعنی، هنگامی که، ساختار و عملکرد عضلات اسکلتی دچار حالت ناخوشایند و درد میشوند که، بیشتر در نتیجه فعالیتهای برونگرا بروز میکند. در طول این مدت از قدرت عضلانی کاسته شده و عضله به حالت سست و ناکارآمد، باقی میماند و ممکن است تا چند روز ادامه داشته باشد (12، 11، 3). این پدیده که در پیشینه علوم ورزشی به آن کوفتگی یا آزردگی عضلانی اطلاق میشود، در سالهای اخیر مورد توجه خاص پژوهشگران قرار گرفته است.
در همین مدت نشانگرهای بیوشیمیایی کوفتگی CPK و LDH به داخل خون ترشح میشود. غلظت این دو آنزیم در عضلات اسکلتی و میوکارد بیشتر است (11). برخی از این آنزیمها که به درون سرم راه یافتهاند، از سلولهای آسیبدیده منشأ میگیرند. افزایش میزان آزادسازی آنزیمها در گردش خون ممکن است حتی، بدون نکروز بافتی اتفاق افتد. آنزیم لاکتات دهیدروژناز، روند اکسیداسیون برگشتپذیر لاکتات به پیروات را کاتالیز میکند و به نحو گسترده در نسوج پستانداران پراکنده است (14، 1).
تغییرات این آنزیم دیرتر از کراتین کیناز رخ میدهد و غلظت آن در ظرف 24 تا 48 ساعت پس از تحریک شروع به افزایش کرده و در 3 تا 6 روز به حداکثر میرسد و پس از 8 تا 14 روز به حد طبیعی باز میگردد. میزان طبیعی این آنزیم در پلاسما u/|lit 250-60 است (1).
فعالیت LDH در پاسخ به تمرینات استقامتی کاهش مییابد. اما، این آنزیم محدودکنندهی گلیکولیز به شمار نمیآید. دگرگونی در سطح فعالیت LDH در روند گلیکولیز چندان اهمیتی ندارد. در پاسخ به ورزشهای سرعتی فعالیت این آنزیم افزایش مییابد (2).
فعالیت آنزیمی CPK در مسیر تبدیل کراتین فسفات به کراتین است. کراتینی که توسط سلولهای کبدی ساخته میشود، به کمک جریان خون به عضلات انتقال یافته و در حضور ATP و CK به کراتین فسفات (ترکیب پرانرژی) تبدیل می شود (6).
تغییرات آنزیمی هنگام ورزش و ریکاوری
اندازهگیری فعالیت آنزیمهای سرم برای درک اختلالات عضلانی اهمیت دارد. با وجود این، ممکن است در اثر آسیبهای عضلانی برخی آنزیمها افزایش یابند. کراتین کیناز احتمالاً مهمترین نشانگر حساس آسیب بافت عضله میباشد (14، 6، 4).
اگر چه در انواع فعالیتهای بدنی مانند بوکس، کشتی، فوتبال و بسکتبال فعالیت آنزیمی CPK بررسی شده است. اما، در فعالیتهایی که فرد وزن بدن را تحمل میکند، مانند دویدن، بهخصوص فعالیت در سرازیری افزایش بیشتری مییابد و بالعکس، در فعالیتهایی که وزن تحمل نمیشود، مانند شنا، دوچرخهسواری، قایقرانی این افزایش آنزیمی کمتر بوده است (8).
فعالیت CPK بعد از یک تا دو روز ریکاوری به اوج خود میرسد و شدت بالاتر فعالیت بدنی، عملکرد تام CPK را افزایش داده و پایداری نقطه اوج آن را در ریکاوری طولانیتر میکند. در این زمینه 24 برابر افزایش فعالیت CPK بعد از 35 مایل پیادهروی، اسکی، ماراتن و دوچرخهسواری در مسافتهای طولانی گزارش گردیده است. درجه پاسخگویی آنزیم وابسته به شدت تمرین میباشد. که افزایش CPK در فعالیتهای بدنی سخت و سنگین بیشتر است. (7)
دامنه تغییرات فعالیت آنزیمی سرم ورزشکاران به دلیل سازگاری با ورزش، کمتر از افراد ناورزیده است. در این میان آنزیمهای لاکتات دهیدروژناز و آلدولاز به عنوان شاخصهای معتبر آسیبهای بافتی مطرح شده است. این آنزیمها متعاقب ورزش پیوسته افزایش مییابند. (4)
گویزنیک[1] و همکاران وی جهت مطالعه آسیب عضلانی پس از فعالیت بدنی طولانیمدت، نشانگرهای بیوشیمیایی خون، لاکتات دهیدروژناز (LDH) و کراتین فسفوکیناز را اندازهگیری کردند. آنها نمونههای خون سیاهرگی 8 دونده استقامت که در مسابقه 100 کیلومتر شرکت کرده بودند و 8 ورزشکار مسابقه سهگانه (3 کیلومتر شنا، 120 کیلومتر دوچرخهسواری و 32 کیلومتر دویدن) در شرایط قبل، بلافاصله و 4 روز پس از مسابقه را بررسی کردند (13)
نتایج نشان داد که در آغاز ریکاوری افزایش معنیداری در هر دو آنزیم CPK و LDH دیده شد. اما، این افزایش در دوندههای 100 کیلومتر بالاتر بود و سطح CPK و LDH پس از پایان 4 روز از مسابقه در هر دو گروه تقریباً به سطح استراحت بازگشته بود (13).
در تحقیق آزمایشگاهی، تأثیر دو نوع فعالیت شدید و کوتاهمدت و فعالیت سبک و طولانی روی آنزیمهای CPK و LDH عضلات موشها مورد بررسی قرار گرفت. بررسیها نشان میدهد که، فعالیت شدید و کوتاهمدت توان و ظرفیت گلیکولیتیک را افزایش داده در حالی که فعالیت زیر بیشینه و طولانیمدت تنها کارایی اکسیداتیو را بالا میبرد (12).
در مطالعه بر روی موشها پس از 2، 12، 48 و 96 ساعت ریکاوری یک فعالیت 90 دقیقهای دویدن در محیطهای سربالا و سرپایین با شیب 5/13 درصد و سرعت 17 متر در دقیقه به صورت اینتروال، افزایش CPK پس از هر دو شیوه در ریکاوری 2 ساعت پس از تمرین یکسان گزارش شد و بیشترین افزایش CPK در 48 ساعت پس از دویدن در وضعیت سرازیری مشاهده شد (14).
روش تحقیق:
جامعه آماری شامل 19 دانشآموز پسر 15 تا 18 ساله مبتدی بود که به صورت تصادفی از بین دانشآموزان مقطع متوسطه شهر همدان انتخاب شدند و سابقه عضویت منظم در تیمهای ورزشی را نداشتند.
متغیرهای مستقل شامل: 1- پایین آمدن از ارتفاع 3000 متر تا ارتفاع 2000 متر (مسافت 14 کیلومتر). 2- برانگیختگی انقباض برونگرا به دو گونه پیادهروی تداومی و تناوبی به سمت پایین کوه.
و متغیرهای وابسته شامل: تغییرات آنزیمهای CPK, LDH در مراحل قبل، بلافاصله، 24 و 27 ساعت پس از فعالیت میباشد.
مراحل اجرای آزمون: برای اندازهگیری توان هوازی و تخمین سطح آمادگی اولیه دانشآموزان از آزمون زیر بیشینه استراند[2] (170[3]PWC-) روی دوچرخه کارسنج (ارگومتر) استفاده شد (4).
( فرمول ها در فایل اصلی قابل مشاهده است )
کلمات کلیدی:
توجه : این فایل به صورت فایل PDF (پی دی اف) ارائه میگردد
دانلود تحقیق تزریق مواد شیمیایی در تنه درختان فایل ورد (word) دارای 11 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در PDF می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل پی دی اف دانلود تحقیق تزریق مواد شیمیایی در تنه درختان فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی ارائه میگردد
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل می باشد و در فایل اصلی دانلود تحقیق تزریق مواد شیمیایی در تنه درختان فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
توضیحات:
دانلود تحقیق تزریق مواد شیمیایی در تنه درختان فایل ورد (word) ، در قالب فایل pdf و در حجم 11 صفحه.
بخشی از متن:
مواد شیمیایی مورد استفاده در کشاورزی معمولاً مستقیماً به خاک داده شده یا روی برگها پاشیده می شوند. اما این روش ها دارای محدودیت های هستند و ممکن است سبب آلودگی خاک و آب شوند. با تزریق این مواد به بافت آوندی، حجم کمتری از این مواد با حداقل تلفات و خسارت های زیست محیطی به کار رفته و تمام مواد تزریق شده نیز وارد گیاه می شود.
این روش به منظور رساندن مواد غذایی، آنتی بیوتیکها، آفت کش ها و مواد کنترل کننده رشد به گیاه استفاده می شود. کاربرد موثر مواد شیمیایی، قابلیت استفاده در مناطق شهری، عدم آبشویی و تثبیت، امکان استفاده توام از آفت کش ها، مواد کنترل کننده رشد و عناصر غذایی، استفاده دقیق به میزان توصیه شده، کاربرد در کنترل حشرات مکنده و کنترل تلفیقی آفات از مزایای این روش است. تزریق مواد شیمیایی به تنه به چند روش امکان پذیر است.
تزریق به روش ریزش محلول تنه، جایگذاری مواد در پوست و تزریق تحت فشار. عوامل متعددی جذب و توزیع مواد تزریق شده را تحت تأثیر قرار می دهد. این عوامل شامل روش مورد استفاده در تزریق، نوع ماده تزریقی، قطر و عمق سوراخ تزریق، تعداد تزریق ها، سرعت و نوع متع مورد استفاده، مکان تزریق، گونه گیاه، میزان تعرق، شرایط تنش، سرعت باد، میزان آب خاک، اندازه درخت، سلامت درخت و وضعیت فنولوژیکی درخت می باشند. روش های مختلف تزریق به تنه، عوامل موثر در جذب عناصر غذایی در این روش و تزریق در انواع درختان نهاندانه و بازدانه با توجه به فیزیولوژی گیاه در این مقاله مورد بررسی قرار می گیرد.
کلمات کلیدی:
توجه : این فایل به صورت فایل PDF (پی دی اف) ارائه میگردد
دانلود نمونه سوالات عمومی پیام نور درس آیین زندگی اخلاق کاربردی کد 1220433 فایل ورد (word) دارای 5 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در PDF می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل پی دی اف دانلود نمونه سوالات عمومی پیام نور درس آیین زندگی اخلاق کاربردی کد 1220433 فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی ارائه میگردد
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل می باشد و در فایل اصلی دانلود نمونه سوالات عمومی پیام نور درس آیین زندگی اخلاق کاربردی کد 1220433 فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
این نمونه سوال مهم از سری نمونه سوالات بسیار مهم و فوق العاده کارا که مورد استفاده کلیه رشته های دانشجویان عزیز پیام نور میباشد که مربوط به درس آیین زندگی اخلاق کاربردی کد 1220433 که جهت کلیه دانشجویان در تمام رشته های پیام نور میباشد جهت آشنایی در این مجموعه آورده شده است.
کلمات کلیدی:
دانلود مقاله راهبرد پیشرفت در دولت دینی و عصر مدرنیته فایل ورد (word) دارای 25 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد دانلود مقاله راهبرد پیشرفت در دولت دینی و عصر مدرنیته فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : توضیحات زیر بخشی از متن اصلی می باشد که بدون قالب و فرمت بندی کپی شده است
چکیده
مقدمه
مفاهیم کلیدی
دین
دولت دینی
مدرنیته
راهبرد
پیشرفت
راهبردهای نوع پیشرفت
راهبرد اول: ارتباط وثیق مردم و دولت
بررسی موضوع در مدرنتیه
راهبرد دوم: بهبود مادی در کنار امور معنوی
دیدگاه عبرتآمیز مدرنیته:
راهبرد سوم: توجه به نو شدن
ساز و کار؛ توجه اکید به مجتهدان
دیدگاه عبرتآموز مدرنیته
راهبردچهارم: انسانشناسی دقیق
توجه به رتبه بندی نیاز در صورت تعارض
دیدگاه مدرنیته
خودکامگی
منابع
ـ آرمسترانگ، مایکل، مدیریت منابع استراتژیک منابع انسانی، سیدمحمد اعرابی، داود ایزدی، تهران، دفتر پژوهشهای فرهنگی،1384
ـ احمدی، بابک، مدرنیته و اندیشه انتقادی، تهران، مرکز،1374
ـ امام خمینی(ره)، صحیفه نور، تهران، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، 1370
ـ بنیهاشمی خمینی، سیدمحمد حسن، توضیح المسایل مراجع عظام، قم، دفتر انتشارات اسلامی، 1378
ـ تودارو، مایکل، توسعه اقتصادی در جهان سوم، ترجمه غلامعلی فرجامی، تهران، انتشارات برنامه و بودجه (1)، 1366
ـ جوادی آملی، عبدالله، فطرت در قرآن، قم، اسراء، 1379
ـ جوادی آملی، عبدالله، نسبت دین و دنیا، قم، اسرا، 1381
ـ حرّ عاملی، محمدحسن، وسایل الشیعه، قم، آل البیت(ع) ، 1409 ق
ـ الحلوانی، حسینبن علی، نزهه الناظر وتنبیه الخاطر، قم المقدسه، نشر مدرسه الامام المهدی، 1408ق
ـ دیدار با اعضای هیأت دولت 1386/07/
ـ رودیگز، کریس، مدرنیسم، ترجمه کامران سپهران، تهران، شیرازه، 1380
ـ ژاکس، ولفگانگ، نگاهی نو به مفاهیم توسعه، ترجمه فرید فرهی و وحید بزرگی، تهران، نشر مرکز، 1374
ـ ژیلسون، اتین، روح فلسفه قرون وسطی، ترجمه ع، داوری، تهران، شرکت انتشارات علمی و فرهنگی، 1370
ـ صدوق، محمدبن علی، من لا یحضرهالفقیه، قم، مؤسسه نشر اسلامی، 1413ق
ـ طباطبایی، سیدمحمدحسین، المیزان، قم، النشر الاسلامی، 1417 ق
ـ مطهری، مرتضی، اسلام و مقتضیات زمان، ج1، تهران، صدرا، 1373
ـ معین، محمد، فرهنگ فارسی، تهران، امیرکبیر، 1376
ـ پیام رهبر معظم انقلاب به کنگره نقش زمان و مکان در اجتهاد 1374/12/
ـ پیام نوروزی مقام معظم رهبری 1/1/ 1387
ـ پیام نوروزی مقام معظم رهبری 1/1/ 1388
ـ سخنان رهبری در دیدار با رئیس جمهور و اعضای هیأت دولت 1385/07/
ـ مقام معظم رهبری در دیدار اعضای هیأت دولت،1384/05/
ـ مقام معظم رهبری در دیدار نمایندگان مجلس، 29/3/79
ـ موسایی، میثم، دین و فرهنگ توسعه، تهران، سازمان تبلیغات اسلامی، 1374
ـ نوذری، حسینعلی، مدرنیته و مدرنیسم، تهران، نقش جهان، 1379
ـ واترز، مالکوم، جامعه سنتی و جامعه مدرن، ترجمه منصور انصاری، تهران، نقش جهان، 1381
ـ وکیل امیر ساعد، پوریا عسکری، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، تهران، مجمع علمی و فرهنگی مجد، 1383
ـ ولایتی، علی اکبر، فرهنگ و تمدن اسلامی، قم، نشر معارف، 1387
-Edwards, Paul, The encyclopedia of philosophy, v4, p78, Routledge, London,
-Safre, Jacob E, The new encyclopedia pitannica, v5, p , London,
-William E.Connolly, Political Theory & Modernity, Basil Blackwell.1988, P1-
دولت دینی، به عنوان نماد عملی مکتب اسلام, برای دستیابی به مقوله پیشرفت و توسعه، به راهبردهایی نیازمند است؛ پیشرفتی که میتواند نظام جمهوری اسلامی را به سوی کمال مادی و انسانی خود حرکت دهد.در کنار هر راهبرد، برای نیل به شاخصه لازم برای ارزیابی بهتر، لازم است به دوره مدرنیته، به عنوان تجربه عینی توسعه در جهان غرب اشاره شود. راهبردها در نگاه کلی، به چهار راهبرد تقسیم شده است که هر یک میتواند به راهبردهای کوچکتر نیز تقسیم گردد؛ ارتباط دولت و مردم به عنوان عوامل تحقق توسعه و پیشرفت؛ لزوم نگاه ارزشی به پیشرفت مزبور؛ مقوله زمان که نقشی بی بدیل در رسیدن به پیشرفت ایفا میکند؛ شناخت انسان و نیازها و تدبیرهای لازم در این باره به عنوان اصلیترین چالش پیشرفت دینی و غربی مطرح است
کلیدواژهها: دین، دولت دینی، مدرنیته، راهبرد، پیشرفت
مکتب سیاسی اسلام در حال حاضر، مکتبی نوپا، اما مستحکم و صاحب اثر در دنیای معاصر به شمار میرود، که میتواند برای تمامی اندیشمندان سیاسی، امری قابل توجه به شمار آید. بنا به نظر اندیشمندان، نظامی که از این مکتب برخاسته است، توانست توطئهها و موانع بسیاری که از سوی قریب به اتفاق قدرتهای بلامنازع جهان، به وجودآمده است را پشت سر گذارد؛ توطئههای نرم و سختی که هر یک برای خرابی و ویرانی نظامی به مراتب متمکنتر و ثروتمندتر، کافی بود، اما باوجود همه مخالفتها، نظام جمهوری اسلامی توانست به وجود بیاید، سی سال ادامه یابد و بر قدرتش روز به روز افزوده شود. همین امر، دقت بیشتر و کنجکاوی بسیاری از صاحبنظران سیاسی جهان را برانگیخته است، تا مبانی فکری و ارزشی این پدیده قرن را مورد بازکاوی قرار دهند
از سوی دیگر، ما با مکتب مدرنیسم رو به رو هستیم که بعد از سالهای طولانی که از پیدایش و شکلگیری آن میگذرد، هنوز دنیای غرب را بدون اغراق، میتوان دنیای مدرن قلمداد نمود. این پدیده بر اثر عوامل و دلایل بسیاری در غرب به وجود آمد و سپس در فرآیندی فزاینده و رو به رشد، در بخشهای بسیاری از زندگی بشری نفوذ نمود و آثار و پیآمدهای بسیاری در زندگی بشر برجای گذاشت. آثار، به حدی است که اندیشمندان و صاحبنظران وقتی از مکتب مزبور صحبت میکنند، از ادبیاتی استفاده میکنند که گویی، نوعی عینیت میان غرب و مدرنیسم وجود دارد و این دو، چنان به هم گره خوردهاند که لازم و ملزوم یکدیگر شدهاند
آنچه بسیار مهم است و محور این نوشتار به شمار میآید، آن است که مکتب اسلام و مدرنیته در بعد سیاسی چه ارتباطی با هم دارند و چه نقاطی آنها را از یکدیگر متمایز میسازد. از سوی دیگر، وجوه عبرتآموزی که در مدرنیته وجود دارد، میتواند تجربههای مفید و قابل توجهی را برای ما و به ویژه برای دولتمردان به وجود آورد. ما میتوانیم فراز و فرودهای این نظریه را برای تصمیم گیریهای خود در عرصه اجتماعی و سیاسی، مورد توجه و امعان نظر قرار دهیم و با مقایسه این دو مکتب، گامی برای نظریهپردازی دقیقتر مبانی نظری سیاسی اسلام و دولت دینی برداریم
در این نوشتار، به چهار راهبرد در زمینه پیشرفت دولت دینی اشاره شده است. راهبردها، برخاسته از مبانی مورد توجه اسلام در امور سیاسی و اجتماعی است که سعی شده مهمترین آنها مورد توجه و اشاره قرار گیرد. همچنین در کنار آنها به دیدگاههای مدرنیته نیز اشاره شده، تا بتوان با دقت بر آنها، به شاخصههای دقیقتری برای ارزیابی بهتر و رساتر دست یابیم
در این قسمت، برخی واژهها در دو مقوله دولت و مدرنیسم بررسی میشود
از جمله تعاریفی که درباره دین ارائه شده و در زمینه مورد بحث میتوان دولت را برخاسته و مرتبط با آن تلقی نمود، عبارتاند از
1 دین، قانون زندگی و راهی است که انسان باید برای رسیدن به سعادت بپیماید و هدف نهایی انسان، همان رسیدن به سعادت است
2 دین، مجموعهای از عقاید، اخلاق، قوانین و مقرراتی است که برای اداره امور فردی و اجتماعی انسانها و تأمین سعادت دنیا و آخرت آنان تدوین شده است
دولت دینی در نوشتار حاضر، به نظامی سیاسی و اجتماعی اطلاق میشود که برگرفته از مبانی اسلام است. تعریفهای دیگر مانند اینکه که دولت دینی را نهادی ارزیابی کنیم که میخواهد اسلام را در عرصههای خود پیاده کند یا به نظرات آن گوش فرا دهد یا;.، همگی نوعی دوگانگی غیرقابل توجیه را معرفی میسازد که این دوگانگی بارها توسط اندیشمندان اسلامی، مورد تخطئه قرار گرفته است. ما باید دولتی را مورد نظر قرار دهیم که اسلام را حقیقت وجودیِ خود در تأسیس و سیاستگذاری و ; بداند و به گونهای یکپارچه، قابل انفکاک از آن نباشد
واژه «مدرنیسم» و در پی آن «مدرنیته» به انحای گوناگون تعریف شده است. این تعریفها و بیانها بسیار زیاد و متفاوت است،گونهای که کمتر کسانی را میتوان یافت که در این رابطه، تعریف کاملاً یکسانی داشته باشند. برای کمی مجال، از آوردن خودِ تعاریف چشمپوشی میشود و تنها به شاخصهها و مسائل محورییای که از مدرنیته میتوان استحصال نمود (با اشاره به تعریف فیلسوف مربوطه) اشاره میشود: تعدد تعاریف، ما را به تلقیهای متعددی میرساند که شاید بتوان آنها را به طور مجموعی نگریست و به امور شاخص آن دسترسی یافت
مدرنیسم بیش از همه، یک مکتب هنری و فکری پیشرو بوده که به تدریج دنبالههای آن به مسائل فلسفی و نوع نگرش انسان به زندگی و جامعه کشیده شده است
در این مکتب، بیش از همه به جدا شدن و فراغت از جهان بینی گذشته با کمک عقل ابزاری مستقل اشاره میشود که بر اساس امور نو، امروزی و کنونی، امور سنتی گذشته از جامعه کنار گذاشته میشود
راهبرد یا استراتژی، به طرح عملیاتی دراز مدتی گفته میشود که به منظور دستیابی به یک هدف مشخص، طراحی شده باشد
راهبرد ــ در اکثر مواردـ به معنای سنجیدن وضع خود و حریف و اتخاذ نقشهای برای مواجهه با او در مناسبترین زمان ممکن میباشد. این واژه گستره وسیعی در حوزههای سیاست، اجتماع، اقتصاد و فرهنگ دارد. به همین خاطر، ارائه تعریفی واحد از آن دشوار است
کلمات کلیدی:
دانلود مقاله راه ترابری فایل ورد (word) دارای 53 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد دانلود مقاله راه ترابری فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود مقاله راه ترابری فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
تاریخچه :
تاریخ ایجاد راه ترابری به سال های 1310 یعنی حدود 70 سال پیش بر می گردد یعنی زمانی که برای اولین بار اداره طرق و شوارع در ایران تاسیس گردید و همانطور که گفته شد جهت احداث و نگهداری راهها می بایستی عمل نماید و پس از آن به وزارت راه و سپس به وزارت راه و ترابری با شاخه های مختلف که شامل بنادر و کشتیرانی – راه آهن – راه – هواپیمایی – حمل و نقل و شرکتهای وابسته بوجود آمده که در حال حاضر هم به همین نام فعالیت و اسکان دارد که در آینده نزدیک نیز تغییراتی در آن بوجود آید
. یکی از علل تغییر نام و تکامل تا کنون با توجه به اینکه در سال های اولیه تاسیس هنوز بجز راه شوسه دیگر امکانات در ایران نبود لذا بدین نام خوانده شده که با توجه به پیشرفت وفراهم آمدن امکانات راه آهن – هوایی و دریایی تغییرات نام گذاری انجام پذیرفته .
یکی از شاخه های اصلی وزارت راه و ترابری ، راه زمینی می باشد که در اینجا به شرح مختصری از وظایف ادارت راه و ترابری می پردازیم . راه و ترابری مسئولیت نگهداری – توسعه و تردد روان ناوگان سازمان حمل و نقل بیرون شهری را به عهده دارد .
نوع محصولات تولیدی خدماتی واحد صنعتی :
الف : نگهداری راهها
نگهداری راهها یکی از کارهای مهم ادارات راه و ترابری می باشد که هر چند از نظر دید عموم پوشیده است ولی وقتی عمقی به آن نگاه می کنیم متوجه اهمیت موضوع خواهیم شد و نگهداری شامل خط کشی جاده ها – نصب علائم راهنمایی – ساخت پارکینیگ ها – نصب علائم هشدار دهنده -ساخت شانه راه – احداث قنر در شانه جاده ها جهت هدایت آب های سطحی –
تمیز نمودن پل ها از رسوبات ناشی از سیلاب ها – درز گیری ترک ها با قیر – لکه گیری آسفالت در جاهایی که آسفالت ترک برداشته با برداشتن آسفالت ترک خورده و پر کردن آن با آسفالت جدید روکش آسفالت – نصب روشنایی – نصب گارد ریل درکنارر جاده ها (پایه های فلزی که به هم متصل هستند) – نصب چراغ چشمک زدن در آبادیها – و غیره که اگر بخواهیم تمام عنوانهای نگهداری راه را بگوییم درحدود 140 مورد می باشد .
ب – راهسازی
از دیگر کارهای ادارت راه و ترابری راهسازی می باشد که با احداث راههای جدید باعث تردد و روان در جاده ها می گردد .
راهسازی مراحل مختلفی دارد که اهم آنها عبارتند از :
1- مطالعه مسیر
2- طرح و نقشه
3- برآورد هزینه
4- پس از انجام مراحل قانونی و تصویب هئیت دولت و مجلس و تخصیص بودجه شروع کار صورت می گیرد .
یکی از مراحل مهم این قسمت همان مطالعه مسیر است که توسط شرکت های قدر و با صلاحیت می بایستی این کار صورت پذیرد . که در این مرحله تمام جوانب مد نظر قرار می گیرد از نظرهزینه – کوهستانی بودن – شیب جاده – طول مسیر و معمولاً مسیری انتخاب خواهد شد که تردد روانتر ، سریعتر و آسانتر صورت پذیرد .
ج – بررسی راههای موجود و ارتقاء آنها از دیگر وظایف ادارات راه وترابری می باشد
د- شناسایی نقاط حادثه خیز و حذف آنها از دیگر کارها می باشد .
ر- همانطور که می دانید از سال 81 مسئولیت نگهداری – ساخت و توسعه دامهای روستایی نیز علاوه بر راههای اصلی به ادارات راه وترابری شرح داده شد.
یکی از مهم ترین و اصلی ترین ابزار ادارات راه و ترابری ماشین آلات راهسازی وراهداری می باشند که جهت انجام امور به کار گرفته می شوند و به عنوان ستون ادارات راه و ترابری از آن نام برده می شود . بر همین اساس و بر اساس نمودار سازمانی ادارات کل اداره ای بنام اداره ماشین آلات استان در ادارات کل هر استان تاسیس گردیده که وظیفه آن تعمیر و نگهداری ماشین آلات و نظارت بر درست به کارگیری ماشین آلات و نحوه استفاده از آنها می باشد .
از آنجایی که ادارات راه علاوه بر نگهداری ،کار راهسازی راهها را نیز بر عهده دارند لذا اداره ماشین آلات نیز کاری بس مهم و دشوار می باشد زیرا می بایستی کلیه امور ادارت کل را که بر پایه و اساس ماشین آلات می چرخد اداره نماید .
اداره ماشین آلات از شعبات مختلفی تشکیل شده که شامل شعبه باطریسازی شعبات تعمیرات ماشین آلات سنگین – شعبات تعمیرات نیمه سنگین – شعبه آهنگری – شعبه صافکاری و نقاشی – شعبه تعمیرات سبک – شعبه سرویس و نگهداری – شعبه تعمیر و تست پمپ و سوزنها شعبه تعمیر و تست پمپ های هیدرولیک می باشد و همچنین واحد حمل و نقل و مجموعه انبار فنی – انبار مواد روغنی وسوخت میز از زیر مجموعه های اداره ماشین آلات می باشد .
از سال 1378 نیز در کنار شعبه سرویس و نگهداری طرح آنالیز روغن در ادارات راه و ترابری راه اندازی و به کار گرفته شده در این طرح نمونه هایی از روغن قسمت های موتور – گیربکس – دیفرانسیل و سایر قسمت ها پس از طی مدت زمان مشخصی نمونه برداری و به منظور بررسی به آزمایشگاه آنالیز روغن ارسال می گردد که طی مراحل مختلف آزمایش میزان فرسایش قسمتهای مختلف مشخص گردیده و بر اساس آن از فرسایش قسمت ها آگاهی یافته و قبل از اینکه هزینه تعمیرات بالا رود با بررسی و به موقع تعویض نمودن قطعه از ان جلوگیری به عمل می آید ضمناً یک نمونه از فرم ضمینه می باشد .
نظارت بر کارخانجات آسفالت و سنگ شکن های ادارات کل نیز از نظر تعمیر و نگهداری نیز از وظایف ادارات ماشین آلات می باشد .
– فرایند تولید کار ادارات راه و ترابری ترد روان – سریع و به موقع جابجایی کالا و خدمات می باشد .
– باز گشایی راهها در فصول برف و یخ بندان – عضو ستاد حوادث غیر مترقبه استان ها .
که در این امر نیز حرف اول را تا کنون در امر خدمات رسانی زده از دیگر وظایف ادارات راه و ترابری می باشد .
شرح مختصری از فرایند تولید یا خدماتی :
حمل و نقل به عنوان واحدی خدماتی
صنعت حمل و نقل در هر کشوری بیانگر وضعیت اقتصاد ومیزان توسعه و صنعتی آن کشور می باشد به طوری که حمل و نقل را باید یکی از عوامل مهم در توسعه اقتصادی ،فرهنگی ، ،اجتماعی و … هر جامعه ای دانست . اهمیت این صنعت چنان است که اندیشمندان اقتصادی دنیا معتقدند اگر در آغاز قرن 21 کشورهای توسعه نیافته به این صنعت توجه لازم را نداشته باشند
رشد و توسعه این کشورها به حداقل خواهد رسید . بر این اساس و با توجه به شرایط جغرافیایی ایران نقش این صنعت (حمل و نقل ) را در توسعه همه جانبه کشور به خوبی می توان تبین کرد ، شاید همین مسئله و همچنین ضعف های عمومی این صنعت در کشور باعث شد تا دست اندرکاران صنعت حمل و نقل کشور طرح جامع حمل و نقل را تدوین کنند . طرحی که پیشتازی این صنعت را در توسعه همه جانبه کشور به خوبی تبین می کند . موقعیت استراتژیکی ایران ، به این کشور این امکان را می دهد که بتواند به عنوان قطب اصلی حمل و نقل منطقه ای به ایفای نقش ترانزیت بپردازد .
وجود خلیج فارس که به آبهای آزاد دنیا راه دارد و دریای خزر خود باعث گردیده که حمل و نقل از طریق ایران به کشورهای شوروی سابق و اروپا بیش از پیش مد نظر قرار گیرد .
– تاکنون آنچه گفته شد شرح وظایف و ابزار آلات به کار رفته شده در ادارت راه و ترابری بود . ولی یکی از مهمترین و اساسی ترین منبع اصلی ادارت راه و ترابری نیروی انسانی می باشد امروزه افزایش کارآیی و بهره وری بدون تحویل ، توسعه منابع انسانی و پایبندی به اجرای برنامه ها در هیچ سازمانی میسر نمی شود .
لذا اهمیت آموزش و ارتقاء سطح دانش نیروی انسانی یکی از اهداف پیش برد ادارات راه و ترابری می باشد که در این راستا در برنامه سوم تعداد 1500 مفر نیروی لیسانی و بالاتر به استخدام وزارت راه و ترابری در آمده اند .
شرح مختصری از فرایند تولید یا خدماتی :
حمل و نقل به عنوان واحدی خدماتی
صنعت حمل و نقل در هر کشوری بیانگر وضعیت اقتصاد ومیزان توسعه و صنعتی آن کشور می باشد به طوری که حمل و نقل را باید یکی از عوامل مهم در توسعه اقتصادی ،فرهنگی ، ،اجتماعی و … هر جامعه ای دانست
. اهمیت این صنعت چنان است که اندیشمندان اقتصادی دنیا معتقدند اگر در آغاز قرن 21 کشورهای توسعه نیافته به این صنعت توجه لازم را نداشته باشند رشد و توسعه این کشورها به حداقل خواهد رسید. براین اساس و با توجه به شرایط جغرافیایی ایران نقش این صنعت (حمل و نقل ) را در توسعه همه جانبه کشور به خوبی می توان تبین کرد ، شاید همین مسئله و همچنین ضعف های عمومی این صنعت در کشور باعث شد تا دست اندرکاران صنعت حمل و نقل کشور طرح جامع حمل و نقل را تدوین کنند .
طرحی که پیشتازی این صنعت را در توسعه همه جانبه کشور به خوبی تبین می کند . موقعیت استراتژیکی ایران ، به این کشور این امکان را می دهد که بتواند به عنوان قطب اصلی حمل و نقل منطقه ای به ایفای نقش ترانزیت بپردازد .
وجود خلیج فارس که به آبهای آزاد دنیا راه دارد و دریای خزر خود باعث گردیده که حمل و نقل از طریق ایران به کشورهای شوروی سابق و اروپا بیش از پیش مد نظر قرار گیرد .
موقعیت کارآموز در واحد صنعتی :
اداره کل راه و ترابری که نمودار سازمانی آن در صفحات قبل مشاهده می شود به چند شاخه تقسیم می شود که در کل یکی از شاخه های آن مربوط به اداره ماشین آلات می باشد که در این اداره دانشجویان رشته های مکانیک می توانند دوره کارآموزی خود را طی کنند
و یکسری کارها و آموخته های جدیدی را یاد بگیرند . تا به تجربه دانشجویان اضافه گردد . این اداره شامل بخش های مختلف می باشد که عبارتند از :
1- شعبه ماشین آلات سبک
2- ماشین آلات نیمه سنگین
3- ماشین آلات سنیگن
4- شعبه پنچر گیری و تعویض لاستیک
5- شعبه جوشکاری
6- شعبه سیستم برق
7- انبار قطعات برای تعمیرماشین آلات و از همه مهتر بخش ریاست و اتاق مهندسین می باشد . که هر کدام از این بخش ها وظایف و کارهای خاصی را باید انجام دهند دانشجویان برای دوره کارآموزی با مشورت مدیریت اداره کل به یکی از شعبه های بالا مشغول به کار می شوند و به انواع مختلف دستگاهها و قطعات ماشین آلات آشنا می شوند تا به سطح آگاهی و دانش آنها افزوده شود .
بیشترین این شعبه ها به پیمانکار شخص داده شده که این پیمانکاران در هر یک از شعب به کارآموزان خود نحوه تعمیر و کار را درکارگاه به طور خوب ودقیق نشان می دهند و این دانشجو است که باید سعی زیادی کند تا چیزهای جدید را یاد بگیرند . کارآموزان در کنار استاد خود مشغول به کار می شوند و اگر به مشکلی مواجه شوند از استاد کار مربوطه پرسیده و مشکل را می تواند رفع کند و باید هر چیزی را که نمی داند بپرسد تا بتواند در کار خود موفق باشد .
بررسی و شرح وظایف رشته کارآموز در واحد صنعتی
اداره ماشین آلات از بخش های مختلفی که قبلاً ذکر شد تشکیل شده است یکی از مهم ترین این بخش ها بخش ریاست می باشد که در این قسمت وظایف سنگین و مهمی باید انجام شود رئیس این بخش آقای مهندس علی اصغر چگینی می باشند که تمام بخش های مربوطه را کنترل و نظارت می کنند و تمام مشکلات مربوط به اداره را با مشورت مهندسین حل می نمایند
تا هر روز موفق تر باشند . در کنار اتاق ریاست اتاق مهندسین طرح CM و مهندسین مراقبت وضعیت و نگهداری ماشین آلات می باشند که این مهندسین هم به نوبه خود کارهای دشواری را انجام می دهند .
از جمله آن کارها مراقبت وضعیت ماشین آلات از طریق آنالیز اتمی روغن می باشند که این یک کارمشکل و نیاز به مهندسین با تجربه و با سابقه دارد که عدم دقت د رتجزیه و تحلیل آزمایش روغن در کار ماشین آلات مشکلاتی را بوجود می آورد و پیشرفت هم نخواهیم داشت وظیفه یک مهندس طرح CM که در آن اداره آقای مهندس کیومرث پسندیده مسئولیت آن را به عهده دارند
استخراج اطلاعات از آزمایش روغن و همین طور تجزیه و تحلیل اعداد آزمایش است که برای این تجزیه و تحلیل مهندسی این طرح باید با تجربه و شناخت کامل از دستگاههای مختلف و سابقه تعمیرات را داشته باشد و با انواع ماشین آلات آشنایی کامل داشته باشد . هر قسمت از دستگاه را به خوبی بلد باشد وظایف دیگری که مهندس این طرح باید انجام دهد عبارتند از :
1- سابقه و روند سرویس
2- سوابق قبلی سیستم را داشته باشد .
3- آخرین آنالیز روغن را داشته باشد و کیفیت نمونه گیری را کنترل کند .
آقای مهندس پسندیده کارها را به خوبی می داند از آن جمله می توان به دقت زیاد در نمونه گیری روغن از دستگاههای مختلف را اشاره کرد که هر قسمت باید با دقت زیادی نمونه گیری کرد قبلاً در نمونه گیری از موتور توصیه های مهمی را به من می گفتند
که چطور باید یک آزمایش روغن بدست آمده از آزمایشگاه مورد قبول واقع شود من در کنار آقای مهندس پسندیده کارهای زیادی را یاد گرفتم و با دقت زیادی به حرفهایش گوش می دادم و تمام مسائل مربوط به نمونه گیری را در ابتدا به من توصضیح می دادن و سپس عمل نمونه گیری را با استفاده از یک پمپ مخصوص انجام می دادند که این پمپ شامل یک ظرف کوچک و یک مجرا در بالای پمپ برای بستن شیلنگ نمونه گیر و یک دکه بود که باید ظرف کوچک نمونه گیری را در زیر پمپ وصل می کردیم سپس از طریق مجرای بالای پمپ شیلنگ را وصل نموده و یک سر دیگر آن را به داخل مجرای گیچ روغن و به داخل کارتل هدایت می کردیم بعد دکمه را فشار داده و روغن وارد پمپ و سپس وارد ظرف نمونه گیر می شد در این ظرف باید حدود 3/1 آن خالی باشد
تا در موقع آزمایش بتوان آن را تکان داد تا تمام ذرات فرسایشی در روغن پخش شوند . بهترین موقع این آزمایش بعد از توقف دستگاه یا خاموش کردن دستگاه می باشد چون در این موقع روغن حرارت دیده و تمام ذرات در کل روغن پخش می شود از دیگر کاری که می خواستیم انجام دهیم نمونه گیری مرحله بعدی بود که در این مرحله باید 2 الی 3 مرتبه روغن را وارد پمپ و سپس وارد ظرف کرد و دور ریخت و برای بار آخر با استفاده از پمپ روغن نمونه جدید را می گیریم
زیرا در مراحل قبلی ممکن است روغن در سطوح داخلی پمپ قرار داشته باشد و برای بار آخر روغن جدید به آزمایشگاه برده می شود متاسفانه در کشورهایی در حال توسعه مثل ایران به علت عدم محیط سالم و تمیز ماشین آلات بیشترین آلودگی روغن از طریق آلودگی با خاک و گردو غبار می باشند که منجر به آسیب رساندن به قسمت های مختلف دستگاه از جمله موتور می باشد
و خسارات زیادی را به بار می آورد . کار دیگری که مهندس طرح CM انجام می دهد این است که باید تمام جواب های آزمایش های ارسالی را بایگانی کند تا در آینده با مشکلی مواجه نشود و بتواند با استفاده از آزمایشات قبلی وضعیت دستگاه را در هر حال شناسایی کند . در این اداره ما با انواع مختلف ماشین آلات آشنا شدیم که هر کدام وظایف خاصی را انجام می دهند .
کلمات کلیدی:
ساخته شده توسط Rodrigo ترجمه شده
به پارسی بلاگ توسط تیم پارسی بلاگ.